A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Офіційний веб-сайт Тетіївської районної державної адміністрації
Київська область, Тетіївський район

Збирання та зберігання насінницьких посівів

Дата: 11.07.2019 15:35
Кількість переглядів: 53

? ?µ?·???»?????°?? ???????????? ?·???±???°?¶?µ???? ?·?° ?·?°?????????? "???±?????°?????? ???° ?·?±?µ???????°?????? ???°???????????????????? ??????????????"До уваги суб’єктів насінництва та розсадництва

Інформує відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

ГУ Держпродспоживслужби в Київській області

Вимоги до якості збирання насінницьких посівів вищі, ніж до збирання посівів продовольчого і кормового призначення, бо важливо не лише зібрати високий урожай, але й отримати насіння з високими посівними якостям Основні показники якості насіння - енергія проростання, лабораторна і польова схожість, маса 1000 зерен, вологість і строки післязбирального їх дозрівання - залежать від строків і способу збирання насінницьких посівів, технічного стану зернозбиральних машин, налаштування їх робочих органів на оптимальний режим роботи.

Урожай насінницьких посівів зернових культур збирають прямим комбайнуванням та роздільним способом у якомога стислі терміни. Перший використовується при рівномірному дозріванні зерна, низькорослих та відносно чистих посівів та за нестабільних погодних умов. В інших випадках збирання врожаю проводиться роздільним способом.

Пряме комбайнування розпочинають при повній стиглості зерна і його вологості в межах 16-18%, проса - при дозріванні зерна у верхній та середній частині волоті; гороху і вики - при побурінні 70-75% бобиків. За несприятливих погодних умов у період збирання врожаю обмолот вимушено проводять при підвищеній вологості зерна (18-22%), передбачивши термінову очистку та сушку насіннєвого матеріалу.

Збирання врожаю та очистку насіння найцінніших сортів та високих генерацій бажано проводити першими. Для очистки зернозбиральних комбайнів та насіннєочисних машин доцільно використовувати культуру, насіння якої легко відділяється. При збиранні врожаю необхідно контролювати ступінь травмування насіння, який не повинен перевищувати 1%. Для цього обмолот слід проводити в оптимальні строки на понижених швидкостях. Обороти барабана та зазори молотильних агрегатів комбайна повинні бути відповідно відрегульовані.

На полях, де передбачається одержання якісного насіння, перед збиранням масиву проводяться обкоси та окремий їх обмолот. На току зерно з крайових смуг складується окремо. Стан окремих посівів може вимагати проведення десикації. Застосування десикантів наприкінці вегетації прискорює рівномірне дозрівання на 6-18 днів. Витрати на проведення десикації компенсуються можливістю прямого механізованого збирання, зменшенням втрат вирощеного врожаю та його якості при зберіганні. Десиканти використовують, коли вологість зерна не перевищує 30%. Це відповідає фазі воскової стиглості зерна та настає за 10-15 днів до збирання. Жнива, залежно від погодних умов, можна розпочинати через 5-10 днів після застосування десикантів. 

Розміщувати на току насіння слід таким чином, щоб запобігти змішуванню з іншими культурами, а під час проведення післязбиральної обробки вжити заходів щодо запобігання механічному засміченню насіння. Приміщення, де зберігається насіння, має бути сухим і не зараженим хворобами та шкідниками.

  Розміщують партії насіння  згідно з документами на сортові та посівні якості.  Для запобігання змішуванню або взаємозасмічуванню в суміжних засіках забороняється складувати насипом  насіння важковідокремлюваних культур, а також різні сорти однієї культури. Висота насипу для  зернових і зернобобових культур не повинна перевищувати 2м, олійних – 1м. У складських приміщеннях з активною вентиляцією висота  бурту насіння зернових культур допускається до 3м. Стіни засіків повинні забезпечувати надійну ізоляцію . Засік не досипають на 15-20см.

  Насіння, затароване в мішки, штабелюють етикетками назовні на дощаних настилах  або піддонах на відстані від підлоги не менше 15см, від стін сховища і між штабелями 70см. Для зручності приймання, відпускання  насіння й догляду за ним між штабелями залишають технологічні проходи завширшки не менше 1,5м.

Головний спеціаліст відділу контролю                                                                                                                  

в сфері насінництва та розсадництва                                                                                                                 

ГУ Держпродспоживслужби в Київській області                                                         С.М.Чубко        


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень