START SES
« Перелік питань, порушених у зверненнях громадян до райдержадміністрації | Запобігання торгівлі людьми »

02.03.2017

Великий піст триває 48 днів. Щоб уникнути негативних наслідків такого тривалого обмеження у харчуванні,медики дають кілька порад:
1. Їсти невеликими порціями 6-7 разів на добу.
2. Пити більше води, щоб підтримати водний баланс в організмі.
3. В якості заміни м'яса включити в раціон гриби, багаті білком, вітамінами D і РР, а також бобові – квасолю, сочевицю, горох, які теж є джерелом білка.
4. Не забувати ще про одного постачальника білка – горіхи – які також містять кальцій, фосфор, цинк, селен, фолієву кислоту, вітаміни Е і А. Додатковий плюс горіхів у низькому глікемічному індексі, який захищає від стрибків цукру в крові і не дає розігратися апетиту.
5. Включити в раціон крупи, оскільки вони містять багато різних вітамінів, мінералів, мікроелементів і біологічно активних речовин.
6. Пам'ятати, що під час дотримання посту найбільш корисними овочами є картопля, баклажани і капуста: білокачанна, пекінська, цвітна, брюссельська, броколі і кольрабі. Їсти овочі можна в будь-якому вигляді, але чим менше теплової обробки, тим краще.
7. З солодкого обмежитися фруктами, сухофруктами і медом.

Ще про правильний раціон під час Великого посту
Якщо з якихось причин (робочий розпорядок тощо) не виходить їсти 6-7 (і навіть більше) разів на добу малими порціями, лікарі радять у цей період харчуватися п’ять разів на день: мати три основні прийоми їжі (сніданок–обід–вечеря) та два перекуси (другий сніданок і полуденок).
Оскільки у Великий піст не вживають продуктів тваринного походження, а це білкові продукти, дієтологи радять замінити їх відповідниками рослинного походження. Білкові продукти мають бути у кожному прийомі їжі.
На сніданок можна з’їсти вівсяну кашу із вівсяними висівками, насінням льону, горіхами та сухофруктами. Запити краще соєвим йогуртом із ягодами (йогурт можна приготувати вдома із застосуванням закваски), какао з мигдалевим молоком (мигдалеве молоко також можна приготувати вдома).
Другий сніданок— хлібці зернові із смородиновим варенням та горіхами, чай з лимоном та медом.
Обід: крем–суп iз білих грибів із сухариками; пюре з квасолі із соєвими биточками в томатному соусі та тушкована морква; зелений салат з оливковою олією, бальзамічним оцтом, помідором та кедровими горішками; узвар із суміші сухофруктів.
На полуденок можна взяти йогурт соєвий із цільнозерновою булочкою, кілька шматочків чорного шоколаду, печене яблуко.
На вечерю — тушковані гриби, налисники з гречаного та лляного борошна (для цього треба змолоти насіння льону в порошок) із варенням, а також чай з липи, м’яти з медом. Перед сном випийте кефір з мигдального молока (його можна приготувати самостійно з використанням кефірної закваски).
Якщо все ж таки можливе тільки триразове харчування, то страви, рекомендовані для другого сніданку і полуденка, можна додати до раціону сніданку і обіду.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!
Лікарі нагадують: є певна категорія людей, яким постувати шкідливо:
Дітям до 18 років, організм яких формується, тому потребує збалансованого і раціонального харчування.
Не можна суворо обмежувати раціон літнім людям, вагітним, матерям–годувальницям, тим, хто недавно переніс операції, має цукровий діабет, порушення обміну речовин, загострення недуг шлунково–кишкового тракту, нирок, проблеми з кров’ю.