START SES
« Перелік питань, порушених у зверненнях громадян до райдержадміністрації | Проведення роз’яснювальної роботи щодо призначення житлових субсидій »

31.08.2015

Харчові отруєння – одна зі сторінок сумної книги про історію хвороб, від яких потерпає людство. З розвитком цивілізації, а відтак і з появою все нових технологій приготування їжі, консервування та інших способів тривалого зберігання продуктів, частішають і випадки таких захворювань. Не останнє місце в цьому переліку посідає ботулізм.

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини, що їх виробляють бактерії ботулізму. Ботулотоксин - одна з найсильніших серед усіх відомих отрут.
Збудники ботулізму - анаеробні мікроби, які можуть існувати тільки в безкисневому середовищі. Консервація, яка унеможливлює потрапляння кисню до продукту, часто є сприятливим середовищем для розмноження бактерій. В сприятливих умовах мікроби підтримують свою життєдіяльність і виробляють отруту. Найбільшу загрозу для здоров'я представляють домашні консерви, а не продукти, вироблені промисловим способом, як може здатися спочатку. Заражені ботуліновою бактерією консервовані продукти не відрізняються від нормальних ні кольором, ні запахом, ні навіть смаком. Крім того, збудники хвороби накопичуються в банці з консервантом не скрізь, а гніздами. Ось чому одні люди, які вживали продукти з однієї банки, захворюють на ботулізм, а інші - ні.
Однак не тільки консерви несуть смертельну небезпеку. В історії медицини були зафіксовані спалахи хвороби після вживання в їжу самостійно приготовленої кров'яної ковбаси та копченої риби. Лікарі зробили небезпідставне припущення, яке потім підтвердилося науково і практично - що саме продукти, приготовлені в домашніх умовах, найчастіше викликають ботулізм.
Сприйнятливість людини до цієї хвороби дуже висока. Відомі випадки зі смертельним результатом захворювання, зумовленим навіть не вживанням у їжу самого продукту, що містить токсин, а тільки користуванням не вимитою після наколювання «небезпечного» продукту виделкою.
Людям, котрі вживали продукти, що викликали в когось захворювання, з профілактичною метою вводять протиботуліністичну сироватку і наглядають за ними протягом 10-12 днів.
Симптоми ботулізму
Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів. Чим він коротший, тим важче отруєння. При найбільш важких випадках інкубаційний період триває не більше 24 годин. Симптоми швидко наростають, з'являються все нові прояви, так само стрімко зростає інтенсивність симптомів.
До перших симптомів ботулізму відносять наступні:
• Різкі болі в області живота, що мають переймоподібний характер.
• Нудота, нестримне блювання.
• Діарея, випорожнення стають частими і рідкими, без будь-яких сторонніх домішок.
Це ранні прояви ботулізму, їх часто асоціюють із звичайним харчовим отруєнням і не звертаються до лікаря, розраховуючи на власні сили, і тим самим лише погіршують свій стан.
Ці симптоми тривають близько доби, потім з'являється здуття живота, відчуття «розпирання» в животі, пронос змінюється закрепом. Такі проявизумовлені розвитком парезу кишечника. Уражаються мотонейрони, що відповідають за перистальтику кишечника. Відповідно, це призводить до того, що перистальтика зникає, пасаж по кишечнику відсутній, у ньому накопичуються гази, калові маси.
Неврологічні симптоми з'являються слідом за гастроінтестинальними. Серед них:
• Двоїння в очах, відчуття туману перед очима, неможливість розглянути дрібні деталі, утруднено читання.
• Серед неврологічних симптомів також: опущення одного чи двох верхніх повік, розширення зіниць, млява реакція зіниць на світло або її відсутність, косоокість, ністагм, слабка конвергенція.
• Млявість, головний біль дифузного характеру, запаморочення, слабкість. Як правило, підвищення температури не спостерігається.
• Окремо варто відзначити м'язову слабкість, вона проявляється майже у всіх групах м'язів.
• Обличчя стає схожим на маску, міміка відсутня, «не слухається» язик.
• Серед перших уражаються рухові нейрони, що іннервують потиличні м'язи, що викликає їх параліч, голова звисає і для утримання її в звичайному стані доводиться підтримувати руками.
• Слабкість міжреберних м'язів викликає порушення дихання, воно стає поверхневим. Поступово з'являється слабкість у кінцівках.
Важливою діагностичною ознакою є те, що при таких серйозних рухових порушеннях, чутливість повністю зберігається.
Є також і інші симптоми отруєння: ботулізм проявляється сухістю в роті, слизова оболонка ротової порожнини суха, яскраво-червоного кольору. У надгортанном просторі відбувається накопичення прозорого слизу, який з часом стає білястого кольору. Змінюється голос, він стає приглушеним, турбує відчуття «грудки» в горлі.
Також відбувається порушення роботи серцево-судинної системи, при аускультації (звуковому вислуховуванні) серця виявляється приглушення тонів. Через дихальні порушення розвивається гіпоксія (недостатність рівня кисню в крові). Поява дихальної недостатності є поганою прогностичною ознакою - це основна причина смерті у людей, хворих на ботулізм
Лікування
При найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше відправити в спеціалізоване відділення, тому що тільки там йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв'язування і виведення токсинів з організму.
Для нейтралізації ботулотоксину використовують спеціальні сироватки (внутрішньом'язово) протягом 1-4 діб. З огляду на те, що в шлунково-кишковому тракті спори можуть перетворюватися у вегетативні форми, для їх знищення використовують антибіотики (левоміцетин, препарати тетрацикл і нового ряду). При розладах дихання призначають штучну вентиляцію легень. Для кращого насичення крові киснем та підвищення захисних сил організму використовують гіпербаричну оксигенацію (застосування кисню під високим тиском, проводиться у барокамері)
Одужання хворих при цій хворобі, навіть якщо медичну допомогу викликати своєчасно (при появі перших ознак ботулізму) і невідкладно почати лікування, відбувається повільно. Деякі ознаки хвороби можуть зберігатися протягом кількох місяців. Після перенесеного захворювання не залишається стійкої несприйнятливості до повторного отруєння.
Важлива інформація для населення: У липні цього року підписано Наказ МОЗ України, який надає дозвіл на ввезення без реєстрації в Україну сироватки від ботулізму, правцю та укусів гадюк. Всі препарати вироблені в Польщі. Без цих життєво важливих сироваток держава залишилася після того, як припинилася їх закупівля в Росії. Дозвіл передбачає ввезення в Україну наступну кількість препаратів: проти ботулізму – 1500 доз; проти отрути гадюки – 1200 доз; проти правцю – 70000 доз. За словами фахівців МОЗ України, цієї кількості має вистачити для потреб усіх регіонів.
Ускладнення
Ускладнення виникають часто. До них належать: токсичний міокардит (ураження м'язів серця), пневмонія (запалення легень), сепсис (зараження крові). Після виписки зі стаціонару хворі перебувають під наглядом лікарів від 2 тижнів до б місяців з мінімальним обстеженням (ЕКГ, аналіз крові, огляди невропатолога, кардіолога, інфекціоніста).
Профілактика
Враховуючи важкий характер перебігу хвороби та можливі наслідки, краще проводити заходи профілактики ботулізму, ніж лікувати його. Найголовнішою у профілактиці цього захворювання є роз'яснювальна робота серед населення щодо правил домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса.
Необхідно дотримуватися чистоти і санітарних умов у помешканні, особливо на кухні, де відбувається приготування їжі. Бактерія ботулізму нестійка до високої температури і гине вже при 80 градусах. Ось чому так важливо перед вживанням фруктів і овочів обдавати їх окропом.
Крім того, необхідно термічно обробляти м'ясо і рибу. Відмовтеся від напівпросмажених стейків, м'яса з кров'ю, копченої риби, а тим більше вживання сирої риби. Всі ці продукти - потенційні джерела ботулізму. Перед вживанням ягід, овочів і фруктів потрібно очистити їх від ґрунту і добре вимити. Головною причиною виникнення ботулізму є домашні консерви. Якщо є можливість відмовитися від консервації, краще зробити це і купувати готові консерви. Також відмовтеся від купівлі консервів грибів, м'яса і риби «з рук». Ви ніколи не можете бути точно впевнені, в яких умовах були виготовлені ці консерви. Перед придбанням консерв в магазинах уважно оглядайте банку.
В жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована. Консерви з роздутою кришкою - потенційні «ботулізмоносії».
Пам'ятайте, що консервовані в домашніх умовах продукти апріорі не можуть бути повністю чистими. Тому якщо ви все ж зважилися з'їсти консервант, то перед вживання прокип'ятіть вміст банки у воді 15-20 хвилин. Жар вб'є токсини, які вже встигли утворитися. Зберігати домашні консерви необхідно тільки при низьких температурах. Не забувайте мити руки після прогулянки і тим більше – після садових та городніх робіт. Привчіть до цього і ваших дітей. Тільки чистота та гігієна зможуть уберегти вас від цієї страшної недуги.