START SES
« Перелік питань, порушених у зверненнях громадян до райдержадміністрації | Засідання робочої групи »

14.08.2015

Надворі літо. На грядках повно свіжої городини, багатої на вітаміни та інші корисні речовини. Проте радість від щедрого урожаю дещо затьмарює страх отруїтися – всі чули про нітрати, їх шкідливий вплив. То що ж воно таке і як вберегти себе і свою родину від їх негативного впливу?

Нітрати — солі азотної кислоти, яких дуже багато в навколишньому середовищі, наприклад, у ґрунті або воді, адже азот, як і фосфор та калій, становить основу харчування рослин, у тому числі й овочів. Отже певна кількість нітратів у них завжди присутня. Але…
У свіжих продуктах нітратів , якщо городину вирощували без зловживання хімічними добривами, утримується не дуже багато. Їхня кількість зростає в процесі зберігання овочів і фруктів за певних умов, наприклад, якщо зберігати биті, ушкоджені або брудні овочі в сирому приміщенні при кімнатній температурі. Таке середовище сприяє розмноженню мікроорганізмів, а заодно і збільшенню кількості нітратів.
В організмі людини частина нітратів згодом легко виводиться, інша частина утворить нешкідливі, а іноді навіть корисні з’єднання. Та за певних умов нітрати можуть відновлюватися в солі азотистої кислоти, створюючи нітрити.

Нітрити дуже шкідливо впливають на організм людини. Вони перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень,
доставляючи їх до клітин і тканин. У результаті може розвинутись кисневе голодування тканин і організму в цілому. Одночасно в крові зростає вміст молочної кислоти, холестерину і лейкоцитів, знижується кількість білків. Особливо шкідливі нітрити для дітей і вагітних жінок.

Обережно, хімія на столі!
Овочі — незамінний компонент здорового харчування. Вони повинні бути присутніми в нашому раціоні щодня, свіжими або у складі страв. Але не секрет, що виростити хороший урожай без добрив для грунту неможливо. В результаті овочі накопичують нітрати і пестициди. До того ж, хімія потрапляє в овочі не тільки при обробці мінеральними добривами, але й з органіки, якщо її неправильно використовувати. Особливо це стосується ранніх овочів. Є й зовнішні причини, які сприяють накопиченню «зайвих» нітратів у сільськогосподарській продукції (кліматичні умови, хвороби або шкідники, бур’яни і т.д.). Таким чином, навіть урожай з власної ділянки може бути небезпечним для здоров’я.
Нітрати використовують не тільки для удобрення рослин, але і для підгодівлі тварин, вирощуваних на забій. Вони накопичуються в тканинах м’яса, а пізніше надходять з їжею в організм людини.
Нітрати і нітрити широко використовуються в сучасній харчовій промисловості як харчові добавки в м’ясних продуктах для збереження кольору і свіжості, у сирі і рибі — як консерванти. Однак давно вже доведене, що вживання нітратів і нітритів як фіксаторів фарбування приносить непоправну шкоду здоров’ю.
Місця накопичення хімії
Здатність різних овочів накопичувати нітрати відрізняється. Найбільше їх накопичується в салаті, листовій капусті, кропі, буряках, редисці, зеленій цибулі, шпинаті. Найменше — у брюсельській капусті, квасолі, горосі, картоплі, солодкому перці, томатах, ріпчастій цибулі. Правильна обробка допомагає значно знизити вміст нітратів і пестицидів у овочах. Для цього корисно знати місця, в яких скупчується найбільше шкідливих речовин.
Картопля. Хімія накопичується під шкіркою картоплі і в серцевині бульби. Рекомендується зливати воду після того, як картопля закипіла.
Капуста. Найбільша кількість нітратів міститься у верхніх листах капусти і качані. Тому варто їх викинути.
Огірки, кабачки, баклажани. Темно-зелена шкірка огірків вказує на те, що їх «перегодували» нітратами. У нормі вони повинні бути ніжно-трав’яного кольору. Найбільша кількість нітратів у огірках знаходиться в шкірці і області плодоніжки. У кабачків і баклажанів також потрібно зрізати частини, що примикають до плодоніжки. Крім того, очищайте від шкірки ранні кабачки і баклажани.
Буряк, морква, редис. Найбільша концентрація нітратів у цих коренеплодах — у верхівках та області плодоніжки. Тому перед вживанням ці частини потрібно обрізати. Найбагатшим нітратами вважається буряк із закрученими хвостиками. У моркви потрібно обрізати близько 1 см хвостика і позеленілу частину. У редисці нітрати накопичуються також в шкірці.
Помідори. Найбільше нітратів міститься в помідорах з товстою шкіркою і в оранжево-червоних помідорах. Перед покупкою подивіться на овоч в розрізі. Біла м’якоть і товсті прожилки — ознака великого вмісту хімії. Якщо вам все ж попалися підозрілі томати, потримайте їх у прохолодній воді приблизно годину.
Традиційні компоненти салатів, овочевих та інших страв — зелень, салат, кріп, петрушка. У цих рослинах хімія скупчується в прожилках і живцях. Оскільки зелень стрімко вбирає нітрати, то перед тим, як додавати її в страви, вимочіть у воді близько години.
Як нейтралізувати хімію в овочах
У нас немає можливості перевіряти кожен овоч у лабораторії на вміст шкідливих речовин. Відмовлятися від їх вживання, включаючи ранні овочі, теж не варто. Дізнайтеся, як позбутися від хімії в овочах доступними методами.
Щоб позбутися від хімії в овочах, рекомендуємо прислухатися до порад по їх вибору і використанні.
Намагайтеся купувати вітчизняні овочі. При їх вирощуванні використовували меншу кількість добрив, ніж тих, що росли, наприклад, у Голландії, Туреччині, Єгипті, Ізраїлі. Грунт в цих країнах не дозволяє дати багатий урожай без використання великої кількості добавок.
Віддавайте перевагу сезонним овочам. Рослини, вирощені поза межами свого сезону, потребують більшої кількості підживлення та обробки.
Уникайте занадто великих і красивих овочів. Бездоганний вигляд, зазвичай — результат активного використання добрив.
Ретельно мийте овочі. Миття знижує вміст у них нітратів на 10-15%. Замочування овочів на 30-60 хвилин — ще більш ефективний метод зменшити вміст хімії. Буряк, кабачки, морква, гарбуз, баклажани можна нарізати невеликими кубиками і залити водою на 5-10 хвилин. Процедуру повторити ще 1-2 рази.
Щоб видалити хімічні речовини з шкірки овочів або з зелені, замочіть їх на 5-10 хвилин в сольовому розчині або слабкому розчині оцту, а потім промийте. Можна опустити їх на 5 секунд в окріп.
Варка — спосіб зменшити вміст нітратів на 50-80%. Протягом перших 30-40 хвилин варіння нітрати активно йдуть у відвар. Щоб вони не повернулися назад в овочі, відвар потрібно злити гарячим. Для кращого випаровування нітратів і їх сполук готуйте овочі з відкритою кришкою.
Щоб частково нейтралізувати дію нітратів, додавайте в овочеве блюдо лимонний або гранатовий сік.

Небезпека отруєння нітратами
Подеколи люди не підозрюють, що виною недуги є нітрати, і пов’язують нудоту чи блювання із загостренням хронічних хвороб. А коли перебіг отруєння не надто тяжкий, пацієнти не звертаються по медичну допомогу, а лікуються вдома.
Та все ж таки отруєння нітратами можна ідентифікувати. Найпомітніші симптоми – посиніння губ та нігтів. У разі погіршення стану шкіра також набуває синюшного відтінку, прискорюється серцебиття, з’являються головний біль, відчуття пульсації у скронях.

Які ж ознаки гострого отруєння нітратами?
- Виражена синюшність шкіри та слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість);
- різка загальна слабкість, сонливість, (у дітей неспокійна поведінка);
- запаморочення голови, сильні головні болі, потемніння в очах;
- задишка;
- порушення координації;
- зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
- у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан.
Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів.
Перша допомога при отруєнні нітратами така: передусім треба вивести токсини з шлунка. Для цього влаштовують промивання : випити 1,5-2 літра води й викликати блювання. І прийняти активоване вугілля з розрахунку 1-2 г на 1 кг маси тіла. Майте на увазі, саме у такій кількості: 2-3 таблетки не допоможуть. Вугілля бажано подрібнити, розмішати, щоб утворилася суспензія, й випити. Можна взяти у аптеці й спорошковане активоване вугілля. Якщо ж стан не поліпшується, треба звернутися до лікарів.
Пам'ятайте! Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Якщо дитині віком 0—3 місяці розвести дитячу суміш водою, яка містить 80—100 мг/л нітратів, у неї може виникнути гостре отруєння.
Для немовлят токсичною є доза 10 мг та більше.
При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.
Варто запам’ятати!

Ви зменшите ризик зашкодити своєму здоров’ю, якщо візьмете до уваги і будете використовувати такі поради:

Якщо у Вашій питній воді вміст нітратів перевищує допустиму норму (45 мг/л), не використовуйте її для пиття та приготування їжі, особливо це стосується дітей та вагітних жінок!
Пам'ятайте, що кип'ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39—86%;
Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть в смертельних дозах — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману! Будьте обережні!
Ніколи не розводьте дитячу суміш колодязною водою, якщо Вам не відомий вміст у ній нітратів;
Не вживайте ранніх парникових овочів, на яких з’явилась гнилизна або цвіль, оскільки нітрати в таких овочах в більшій мірі і скоріше набирають іще токсичнішої форми — нітритів;
Категорично забороняється давати дітям салати зі свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі 6—8 годин, оскільки в них за цих умов також наростає перетворення нітратів - під впливом специфічної мікрофлори - в нітрити;

Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо;
При розведенні забрудненої нітратами води чистою водою до допустимої концентрації можливе її використання і в харчових цілях;

За умови відсутності якісної продукції перед вживанням їжі з підвищеним вмістом нітратів (капусти, огірків, ковбаси) можна вжити аскорбінову кислоту чи випити фруктовий сік, а також додати в продукти декількасот міліграмів аскорбінової кислоти (сто міліграмів — це 2-3 гранули вітаміну С).

Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними гинуть і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна. І необхідно!
Дбайте про своє здоров’я!


Лікар терапевт
Лисиця Т.М.